Het beroep van medisch secretaresse in privé-instellingen

Medische secretaresses in de particuliere sector kunnen kiezen tussen werken met particuliere artsen en werken in particuliere instellingen zoals bejaardentehuizen, klinieken of medische analyselaboratoria. Over het algemeen eisen rekruteerders dat de kandidaten in het bezit zijn van een professioneel certificaat van een opleiding tot medisch secretaresse.

De status van het medisch secretaresse in particuliere instellingen

Het medisch secretaresse heeft dezelfde status als alle werknemers die in de privésector werken. De betrekkingen met haar werkgever worden geregeld door nationale collectieve arbeidsovereenkomsten.

In de arbeidsovereenkomst tussen haar en de particuliere instelling die haar in dienst neemt, moeten ten minste de plaats van tewerkstelling, de identiteit van elke partij, de functie, het niveau, de functie, de functie, de salaristrap, de duur van de proeftijd, het maandelijkse brutoloon, de gemiddelde wekelijkse arbeidstijd, de hiërarchische coëfficiënt, de op de instelling toegepaste collectieve arbeidsovereenkomst, alsook de datum van toetreding en de duur van de overeenkomst worden vermeld.

In de overeenkomst die aan de medisch secretaresse wordt gegeven, wordt meestal informatie gegeven over :

  • wervingsformaliteiten en arbeidsvoorwaarden,
  • vrijheid van meningsuiting en vakbondsrechten, werknemersvertegenwoordigers, ondernemingsraad, veiligheid en arbeidsomstandigheden
  • betaald verlof, kortetermijnverlof, zwangerschapsverlof en de bescherming van moeders
  • indeling, salarissen, wachtdiensten, toelagen en vergoedingen
  • de duur en de organisatie van de arbeidstijd
  • bijzondere arbeidsvoorwaarden, arbeidsorganisatie, taken van het personeel
  • geschillenbeslechting
  • leerlingwezen en beroepsopleiding
  • arbeidsomstandigheden, gezondheid en veiligheid

In particuliere gezondheids- en sociale instellingen is het niveau van een medisch secretaresse afhankelijk van de daadwerkelijk uitgevoerde taken. Elke baan heeft zijn eigen niveau, verdeeld in vele stappen.

Bijgevolg wordt een niet-gekwalificeerde secretaresse-typicus, een receptioniste of een telefooncentraleoperator beschouwd als een eenvoudige uitvoerende agent. Een telefoniste-receptionist of een secretaresse-typist met een diploma of gelijkwaardige beroepservaring wordt ook beschouwd als een senior-operator. De persoon die belast is met de toelating en het ontslag wordt beschouwd als een zeer ervaren personeelslid.

Met betrekking tot de bezoldiging

In particuliere instellingen ontvangen alle medisch secretaresses een basissalaris plus eventuele bonussen en toelagen zoals een anciënniteitspremie, een forfaitaire vergoeding voor nacht- of zondagsarbeid, enz.

Bovendien moet eraan worden herinnerd dat de stap die de medisch secretaresse neemt, bepalend is voor haar bezoldiging in particuliere gezondheids- en sociale instellingen.